خوش آمدید

جستجو

تبلیغات





مواد اولیه صنایع عطرسازی

    مواد اولیه حیوانی

    مواد اولیه طبیعی به دست آمده از حیوانات شدیدترین، گرانترین و با ارزشترین عطر را دارند و تقریباً همه آنها به عنوان تثبیت كننده(fixative) در صنایع عطرسازی كاربرد دارند. در این قسمت از این گزارش تعدادی از این مواد معرفی خواهد گردید.

    عنبر (Ambergris)

    در گذشته عنبر را از روده وال بدست می‌آوردند اما امروزه از لاشه وال آنرا تهیه می‌كنند قبل از استفاده از عنبر در عطرسازی باید مدت زمانی از آن گذشته باشد جزء اصلی عنبر در الكل Amberin می‌باشد كه در اثر نور و هوا اكسیده می‌شود تا عنبر بسیار با ارزش و لاكتن‌های معطر، آلدئیدها و كتن‌ها حاصل شده امروزه از محصولات سنتزی بجای عنبر در صنعت عطرسازی استفاده می‌شود.

    Castoreum

    غده خشك شده سگ آبی (در آمریكای شمالی و سیبری) و یا فرآورده‌ای كه از این غده‌ها استخراج می‌شود را عطرسازان استفاده می‌كنند تا بو و ویژگی خاصی به عطر داده شده و كیفیت و دوام عطر افزایش می‌یابد. این غده حاوی رزین، صمغ و غیره است كه بعلت تغذیه حیوان از پوست و چوب بخش معطر این غده را توسط الكل استخراج می‌كنند تا تنتور تهیه شود و یا با حلال‌های فرار استخراج می‌كنند كه بعداً با تقطیر، حلال را حذف می‌كنند. بعد از حذف مواد غیرقابل حل در الكل این محصول به شكل castoreum رزینی فروخته می‌شود.

    رزین بلسانی طبیعی(Natural balsamic resin)

    این محصول ماده ای معطر برگرفته از ترشح غده‌ای از گربة اتیوپی(civet) می باشد كه حیوانی است شبیه راسو كه این ماده را برای محافظت از خود ترشح می كند. این ترشح با تراشیدن غده‌های civet با قاشق چوبی و سپس جمع‌آوری ماده زرد چسبناك درون ظرف آلومینیومی انجام می‌شود. Civet را با الكل استخراج می‌كنند تا تنتور بسازند و اغلب به عطرهای floral افزوده می‌شود تا ویژگی خوبی به عطر داده شود بوی مهم تشكیل دهنده civet یك كتن به نام civetone می‌باشد.

    مشك تنكین (Musk Tonquin)

    مشك تنكین در غده‌های زیر شكم گوزن نر قرار دارد، حیوانی كه در كوهستانهای تبت، چین و لائوس زندگی می‌كند این مشك به این علت تنكین نامیده می‌شود كه از شهر هانری و بندرای فرنك در خلیج تنكین در ویتنام بدست می‌آید. بعلت اینكه بوی این مشك در زمان جفت‌گیری گوزن خیلی قوی است در زمان جفت‌گیری حیوان كشته می‌شود جز اصلی و خوشبوی این مشك كه با الكل استخراج می‌كنند كتی به نام Muscone است. امروزه این ماده از نظر سنتزی دارای ارزش است و یك جز مهم از اجزای عطرهایی از نوع مشك می‌باشد.

    مواد اولیه طبیعی گیاهی

    از قسمتهای مختلف گیاهان مختلف، در روزهای مختلف و حتی در ساعتهای مختلف یك روز مواد معطر با رایحه و خواص مختلف به دست می آید. این مواد معطر را در صورت داشتن بوی خوب و كیفیت و خلوص مناسب می تان در عطر سازی به كاربرد. در این قسمت به معرفی تعدادی از این گیاهان می پردازیم.

    گیاه میر (Myrrh)

    اسانس این گیاه یك رزین طبیعی است كه از ساقه گیاه commiphora myrrha تراوش می‌شود این گیاه در ساحل شرق افریقا و اغلب در سومالی و اتیوپی می‌روید. بعنوان یكی از قدیمی‌ترین عطرهای تاریخی از این عطر همراه با عطر و بوی تند و با عطرهای كهربایی استفاده می‌شود.

    میموزا (Mimosa)

    كنستانتره میموزا را با استخراج آن توسط حلال هیدروكربنی از گلها و انتهای شاخه‌های گیاه اقاقیا Acacia decurrens بدست می‌آید این ماده با الكل استخراج می‌شود تا مقطرة میموزا حاصل شود. تولید جهانی این ماده در مروكو انجام می‌شود. اقاقیا هم بطور خودرو می‌روید و هم آن را می‌كارند.

    خزه بلوط (Oakmoss or Mousse de chene)

    خزه بلوط یك گلسنگ است كه اغلب بر روی بلوط رشد می‌كند گاهی اوقات بر روی درخت‌های میوه و درختان تزئینی نیز می‌روید. خزه بلوط واقعی اغلب در چكسلواكی، یوگسلاوی، ایتالیا و مروكو جمع‌آوری می‌شود یك نوع خزه دیگر به نام mouss darbre معروف است كه بویژه روی درخت‌های تزئینی رشد می‌كند. خزه را می‌توان توسط حلال آلی مانند اتر، بنزن استخراج كرد. انحلال كنستانتره خزه در الكل، سرد كردن آن و فیلتراسیون و سپس تبخیر الكل مقطره خزه را می‌دهد از مقطره خزه بلوط در عطرسازی برای دوام عطرها استفاده می‌شود و اغلب عطرهای گران قیمت دارای این ماده هستند.

    كندر(Olibanum)

    كندر یك رزین طبیعی است كه در انجیل از آن بعنوان frankincense نام برده شده این صمغ به صورت تكه‌هایی به شكل اشك و زرد كمرنگ می‌باشد كه در اثر سوختن بوی خوشی دارد. صمغ از درختی در آفریقای شرقی، سومالی و جنوب خلیج غربی بدست می‌آید. در اثر استخراج با الكل و فیلتراسیون و تبخیر الكل كندر رزینی بدست می‌آید در عطرسازی كندر یك تثبیت كننده مناسب برای تمام محصولات است و برای دوام بو به مدت طولانی از آن استفاده می‌شود.

    Opapanax

    رزینی كه از درخت Commiphora crythraea تراوش می‌شود و این درخت در ساحل شمال شرقی آفریقا بویژه در سومالی و اتیوپی می‌روید. این رزین به شكل تكه‌های قهوه‌ای تیره تراوش می‌شود بوی آن شبیه بوی گیاه میر و گالبانوم است . محصول رزینی آن با استخراج الكلی بدست می‌آید و غلیظ شده آن در عطر و محصولات آرایشی كاربرد دارد. این رزین بخوبی با عطرهای كهربایی همچنین با عطرهایی مانند یاسمن و ایلانگ ایلانگ و رز مخلوط می‌شود.

    زنبق زرد (Orris)

    این گیاه را در ایتالیا، فرانسه و مروكو می‌كارند. رزین orris با استخراج با الكل، فیلتراسیون و تغلیظ بدست می‌آید. رزین orris بوی شبیه بوی بنفشه دارد و در عطرهای ظریف، صابون‌های لوكس، عطر پودر و محصولات آرایشی كاربرد دارد.

    نعناع هندی (Patchaouli)

    پاچولی توسط تقطیر با بخار از برگ‌های خشك شده گیاه Pogostemom cablin بدست می‌آید گیاه كوچكی كه در فیلیپین و اندونزی یافت می‌شود. بیشترین تولید كننده آن اندونزی و بعد چین است اسانس پاچولی دارای مقدار زیادی كادی‌نین (كامفر پاچولی)، الكل C14H26O ، اورژنول و آلدئید بنزوئیك می‌باشد. رزماری (Rosmary) روغن رزماری توسط تقطیر با بخار از گل‌ها، برگها و ساقه‌های گیاه Rosmurinum officinalis بدست می‌آید تولیدكنندگان اصلی تونس، مروكو، اسپانیا و یوگسلاوی هستند. گیاهی بسیار معطر است اسانس آن شامل بورنئول، استات ایزوبورنیل، كامفر، كامفن ، پینن و سینئول می‌باشد. چوب صندل(Sandal wood Oil) روغن چوب صندل با تقطیر با بخار تهیه می‌شود یا با تقطیر از آب از چوبهای پودر شده و ریشه‌‌های گیاه Santalum album بدست می‌آید درخت كوچكی كه در هند، سریلانكا و اندونزی وجود دارد. تولید جهانی آن در هند و اندونزی می‌باشد برای تهیه روغن خوب و بازده بالا فقط درختانی كه بالای سی سال سن دارند باید استفاده شوند.

    خس خس (Vetivert)

    روغن خس خس از ریشه‌های تمیز و شسته شده گیاه Vetiveria Zizanoides توسط تقطیر با بخار تهیه می‌شود. تولید این ماده در هائیتی، اندونزی، هند، آنگولا، گوتمالا، چین و برزیل می‌باشد.

    برگهای بنفشه (Violet leaves)

    مقطره برگ بنفشه با استخراج توسط حلال هیدروكربنی از برگهای بنفشه، كنستانتره این محصول بدست می آید و آن را با الكل نیز استخراج می‌كنند تا به مقطره برسند این گیاه در جنوب فرانسه، شمال ایتالیا و مصر كشت می‌شود. بنفشه معطر دارای موسیلاژ، اسید سالیسیلك و یك ماده ملون آبی كه در اثر محیط اسیدی قرمز و در محیط قلیایی سبز می‌شود و ماده‌ای بنام ویولین كه اثری شبیه امتین داو دارد می‌باشد.

    بنزوئین (Benzoin)

    بنزوئین یك رزین گیاهی است كه از درخت تراوش می‌شود دو نوع بنزوئین موجود است بنزوئین سیام و سوماترا. از بنزوئین سیام بویژه در عطرسازی استفاده می‌شود. بنزوئین سیام در لائوس وجود دارد و به شكل تكه‌هایی به شكل قطره در اندازه‌های مختلف موجود می‌باشد بنزوئین از بنزوئیك اسید تشكیل شده است بوی آن شیرین و شبیه وانیل می‌باشد. عصاره الكلی بنزوئین فیلتر و سپس تغلیظ می شود.(محصول حاصله بنزوئین رزینی نامیده می شود). بنزوئین سوماترا بوی كاملاً متفاوتی دارد و علاوه بر وانیلین حاوی مقدار زیادی سینامیك اسید می‌باشد. در عطر كرم و صابون از بنزوئین به مقدار كمی استفاده می‌شود زیرا بعلت مقدار وانیلین آن ممكن است محصول را بیرنگ نماید.

    روغن برگ میخك (clove leaf oil)

    روغن برگ میخك در ماداگاسكار و اندونزی تولید می‌شود این روغن را از تقطیر برگها و شاخه‌های كوچك گیاه Eugenia Caryophyllate تهیه می‌كنند. روغن برگ میخك كه از ماداگاسكار تهیه می‌شود كیفیت مناسب‌‌تری دارد زیرا درصد اوژنول آن 82 تا 92 درصد است اما در اندونزی مقدار اوژنول آن 78 تا 86 در صد است. این گیاه در ایران نمی‌روید.

    گالبانوم (Galbanum)

    گالبانوم نوعی صمغ زرد است كه از گیاهی شبیه انقوزه گرفته می‌شود. صمغ گالبانوم از گیاهان چتری Ferulla galbaniflua جمع‌آوری می‌شود كه در ایران و لبنان بطو وسیعی می‌روید رزین طبیعی گالبانوم توسط الكل استخراج شده ، با تركیبات یاس بنفش بخوبی ادغام می‌‌‌شود. در عطرسازی مدرن از صمغ گالبانوم برای رسیدن به نقطه « پیش رایحه سبز » (greenish top note) استفاده می‌شود

    مقطره یاسمین (jasmine absolute)

    تنتور یاس با استخراج توسط هیدروكربن (معمولا پترولیوم اتر) از گیاه jasninum officinate تهیه می‌شود سپس كنسانتره یاس را با استخراج با الكل به مقطره (Absolute) تبدیل می‌كنند. كنستانتره یاس در مصر، مروكو، الجزایر، ایتالیا، فرانسه، تركیه، اسپانیا، هند و آفریقای جنوبی تهیه می‌شود با وجود این مهمترین تولیدكننده مصر و بعد مروكو می‌باشد. این گیاه بطور وسیعی كشت می‌شود و نسبت به شرایط آب و هوایی بسیار آسیب‌پذیر است.

    كهربای نباتی (Labdanum)

    ماده معطر تلخی است كه از انواع لادن بدست می‌آید این ماده یك تراوش رزینی از برگهای گیاه cistus ladaniferus می‌باشد. گیاهی كه بطور خودرو در خلیج مدیترانه، اسپانیا، جنوب فرانسه، شمال افریقا، جزایر كرت می‌روید. این ماده از برگهای گیاه توسط حلال آلی یا الكل استخراج می‌شود. در اسپانیا كه بزرگترین تولیدكننده لابانوم رزینی می‌باشد برگها را مستقیما در آب می‌جوشانند و بعد این ماده را با پترولیوم اتر و الكل یا فقط الكل جدا می‌كنند. لابانوم رزینی اساس و پایه تمام عطرهای كهربایی می‌باشد و به آن كهربای نباتی می‌گویند.

    مات (Mate)

    برگهای خشك شده گیاه مات كه بطور خودرو در آمریكای جنوبی می‌روید در آنجا برای تهیه چای استفاده می‌شود با استخراج برگهای خشك شده با حلال‌های آلی نظیر پترولیوم اتر، بنزن و هگزان یك ماده نیمه جامد رزینی سبز تیره بدست می‌آید با دوباره حل كردن آن در الكل، سرد كردن و به فیلتر رسیدن آن و تبخیر الكل به «مقطره مات» می‌رسیم كه برای دادن بوی طبیعی گیاهی به عطرهایی نظیر یاس و اسطوخودوس استفاده می‌شود. برگ این گیاه بعلت دارا بودن كافئین اثری مانند چای و قهوه دارد. این گیاه در ایران نمی‌روید برگ گیاه شامل 2 درصد كافئین و 12 – 11 درصد تانن به نام اسید ماته تانیك است كه شبیه اسید كافه‌تانیك می‌باشد.

    اكلیل كوهی (Melilot)

    یك گیاه شبدر مانند به نام Melilotus officinalis كه در سراسر اروپا و آسیای غربی و ایالات آمریكا می‌روید و معمولاً بعلت شكل برگهایش، زبان گوزن نامیده می‌شود آن را می‌توان توسط الكل یا حلال‌های آلی استخراج كرد و برای معطر كردن تنباكو استفاده نمود بعلت وجود مقدار بالای كومارین و مشتقات كومارین اغلب از آن در محصولات مردانه استفاده می‌شود.

    اسطوخودوس( لاواند) Lavender

    بوته ای است خودرو یا كشت شده با ساقه های افراشته و منشعب شده دارای برگ های باریك و به رنگ سبز و تا اندازه ای سفید و گلهای ریز به رنگ بنفش یاسی .

     نویسنده:احسان حسنانی                                                                      منبع: www.hosnani.com


    این مطلب تا کنون 15 بار بازدید شده است.
    منبع
    برچسب ها : می‌شود ,گیاه ,استخراج ,الكل ,می‌باشد ,ماده ,بدست می‌آید ,استفاده می‌شود ,الكل استخراج ,تهیه می‌شود ,استخراج می‌كنند ,الكل استخراج می‌كنند ,محصولات آرایشی كاربرد ,الكل استخراج می‌شود ,مواد اولیه طبیعی ,
    مواد اولیه صنایع عطرسازی

تبلیغات


    محل نمایش تبلیغات شما

پربازدیدترین مطالب

آمار

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

آخرین کلمات جستجو شده

تگ های برتر